Bouw Blog: Vera's Holland Boek

Holland Boek gebouwd door Vera!

Omdat mijn vitrinekast vol is met de gebouwde ‘huisjes’, ging ik op zoek naar iets dat ik buiten de vitrinekast kon neerzetten. Het liefst iets dat niet zoveel stof aantrok. En als het niet zoveel plek zou innemen, zou het helemaal handig zijn, want manlief vindt één vitrinekast met bouwsels wel genoeg. 

Na een heel lange zoektocht kwam ik vorig jaar uit bij de zogeheten Book Nooks. Die gingen op mijn verlanglijstje. Je kon ze zo tussen de boeken verstoppen, mijn man zou het niet eens doorhebben. Het enige nadeel was dat ze zeer schaars waren en vrijwel onbetaalbaar. Tot BuilDIY met een uitbreiding van het assortiment kwam. Mét Book Nooks. En betaalbaar. Die moest ik natuurlijk gaan bouwen.

Parijs en Holland werden al snel bezorgd. Een ander merk dan de welbekende Robotime-huisjes, maar het proberen waard. Het zag er veelbelovend uit: een mooi compact doosje met mooie kleuren!

In het doosje zat een uitgebreide beschrijving in het Chinees. Gelukkig met redelijk duidelijke plaatjes. De onderdelen zaten netjes in zakjes, evenals de lijm, een pincet, schaartje en zelfs een klein mesje.

Mijn Chinees is niet heel goed, ik kan nog net Foe Yong Hai bestellen bij de plaatselijke Chinese Muur, maar dat schijnt niet eens Chinees te zijn. Gelukkig bood de Google Translate app uitkomst: je richt je camera op de tekst en hij vertaalt het. Later bleek trouwens dat je via BuilDIY gewoon de Engelse beschrijving kunt krijgen. Maar ik houd wel van een uitdaging, dus ik ging het gewoon in het Chinees proberen.


De eerste stap was het in elkaar lijmen van het boek, dit was prima te doen. Let er wel op dat je niet teveel lijm gebruikt, want dan krijg je bubbels in je kaft.  Binnen vijf minuten had ik het boek af. Op naar de volgende stap.


De stukjes papier en karton waren precies de afmetingen zoals op het grote vel papier waarop de malletjes stonden om het uit te knippen. Elk stapje werd beschreven met een plaatje en wat tekst erbij. De tekst had ik eigenlijk niet eens nodig, de plaatjes waren duidelijk genoeg.
Nu kwam ik er wel achter dat je beter gewoon op het oog de daken uit het karton kunt knippen, want soms paste het dak net niet op het huisje.


Bij het maken van het molentje kwam ik erachter dat twee van de vier wieken waren afgebroken, maar met een beetje lijm was dit snel gemaakt. De lijm uit het pakket heb ik niet zo vaak gebruikt, want dat was de bekende ‘sterke lijm’ en die trekt over het algemeen erg veel draden. Ik gebruik vaak de Tacky Glue van de Action, die doe ik op een stukje plastic en vervolgens gebruik ik een smal kwastje om het aan te brengen op het te lijmen onderdeel. 

Na een avondje knutselen had ik het boek en vijf huisjes af. Dit zag er al erg knus uit. 

De volgende avond stonden de vliegers op het programma. Het ‘gouden touwtje’ dat erbij zat, bleek al snel veel te kort te zijn. Tot ik erachter kwam, dat je het touwtje moet ontrafelen om meerdere ‘touwtjes’ te krijgen. Ik gok dat ik hier sneller achter was gekomen als ik een cursus Chinees had gevolgd (Bij de Google Translate app is het soms een beetje gokken wat ze nu bedoelen), maar ik denk dat het nog sneller was als ik niet zo eigenwijs was geweest en gewoon de Engelse beschrijving had gevraagd bij de heren van BuilDIY.Toen moest ik de heuvel maken.  Die moest met karton, maar ik kon het karton niet vinden. Dus de doos bood uitkomst. Met een speciale tool die ik ooit bij een ander projectje had gekocht (komt wellicht ooit nog bij BuilDIY beschikbaar), kon ik de randjes goed vouwen.
Vervolgens moest daar het gras overheen. Ik merkte al snel dat je niet per se precies het malletje voor het gras moet gebruiken (ook op het witte knipblad), want het is net als bij de kapper: erbij knippen kan niet, een klein stukje eraf knippen wel. En aangezien je de steentjes op de berg moet plakken waar dan weer het gras overheen moet doen, heb je echt wel iets meer gras nodig om alles goed te bedekken. Gelukkig zat er ruim genoeg gras in het pakket. 
Toen mocht ik de lichtjes in het bouwwerk plaatsen. Hierbij is het handig om het batterijhoudertje even goed vast te lijmen, anders valt die er onder uit als je het geheel optilt. Nadat ik eindelijk alle 86 draadjes op de juiste manier had verbonden, grijs aan grijs en wit aan wit, kon ik testen of alle lichtjes het deden.

Toen kon ik de heuveltjes op de grondplaat lijmen. Hierbij moest ik de heuveltjes wel even flink aandrukken, want anders kreeg ik flinke richels ertussen. Tussendoor checkte ik wel telkens even of de lampjes het nog deden (iets met door schade en schande wijs geworden). 

De volgende stap was het toevoegen van meer groen. Dit was gelijk een mooie mogelijkheid om de richels wat verder weg te werken. En toen mocht ik de huisjes op de verlichting zetten.

De volgende stap was het ‘begrassen’ van de linkerbinnenkant van het boek. In eerste instantie had ik netjes de mal van het witte papier gebruikt, maar die vond ik niet mooi aansluiten. Dus ik heb een iets groter stuk gras geknipt. Vervolgens heb ik over de randen het graspoeder gestrooid.
Toen moest ik het geheel in elkaar zetten en had ik het plastic nodig dat de binnenkant zou beschermen tegen stof. Nu had ik aan het begin van het proces een glanzend wit stuk even onder een stapel boeken gelegd. Dit was namelijk een beetje gebogen en ik dacht dat dit het plastic was dat ik uiteindelijk nodig had. Toen ik met het plastic aan de slag ging, bleek het geen plastic te zijn, maar glanzend wit karton. Aha….dit was dus het karton dat ik had kunnen gebruiken voor de heuvels. Een typisch gevalletje van: Oeps! Natuurlijk was het plastic dat gebruikt moest worden ook veel dikker. Na een flinke worsteling om de beschermlaagjes er af te halen, lukte het me. En zo kon ik het bevestigen op mijn bouwwerk. Het duurde wel even voordat het goed bleef plakken, want uit ervaring weet ik dat secondenlijm en doorzichtig plastic geen goede combinatie zijn.En nu staat hij tussen de boeken. Mijn Holland boek. 

Het was een leuk project om te maken. Het heeft me tweeënhalve avond gekost om het in elkaar te knutselen. Kortom, het is dus een iets sneller projectje dan de huisjes van Robotime, maar minstens zo leuk. Ik verheug me nu al op Parijs! (de rest van de foto’s)

Groetjes Vera

1 reactie

Marian Willemse

Marian Willemse

Wat een ontzettend leuke blog met veel tips.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden geplaatst

Onze best sellers

Bespaar 22%
TuinhuisTuinhuis
Tuinhuis
€39 €49,95
Bespaar 16%
StoomtreinStoomtrein
Stoomtrein
€59 €69,95
Bespaar 13%
Knikker Roller CoasterKnikker Roller Coaster
Knikker Roller Coaster
€46 €52,95