Wil jij nou echt een stapje verder met onze Vitascope? Waan jezelf in de 19e eeuw met deze oldschool filmprojector, die ook écht een stukje film kan afspelen.
Wist je namelijk al dat je, naast het meegeleverde stukje film van Charlie Chaplin’s film ‘Modern Times’, ook andere stukjes mini-film kan afspelen met jouw Vitascope?
LET OP: Dit proces is bepaald niet gemakkelijk. Graag melden wij dit alvast vooraf.
Hieronder leggen wij jou stap voor stap uit wat je nodig hebt en hoe jij jouw eigen stukje film maakt, en deze ook echt kunt afspelen met jouw Vitascope.
Wat heb je nodig?
-
Een grafisch ontwerp programma - denk hierbij bijvoorbeeld aan Adobe Illustrator of Photoshop. https://www.adobe.com/nl/products/illustrator.html en https://www.adobe.com/products/photoshop.html. Adobe biedt gratis proefversies (beperkte tijd) aan voor deze programma’s. Deze programma’s werken op zowel macOS als Windows.
Voor beiden geldt een proefperiode van 7 dagen, hierna wordt er een bepaald bedrag in rekening gebracht - dit verschilt per programma.
https://www.adobe.com/products/photoshop/free-trial-download.html
Link naar de gratis proefversies:
https://www.adobe.com/products/illustrator/free-trial-download.html
-
Een video-edit programma - denk hierbij bijvoorbeeld aan Adobe Premiere.
https://www.adobe.com/be_en/products/premiere. Hiervoor geldt hetzelfde, wat betreft proefversie en dit programma werkt op zowel macOS als Windows.
Link naar de gratis proefversie: https://www.adobe.com/nl/products/premiere.html
- Transparant papier in A4-formaat. Vanwege het transparante papier haal je hier het beste resultaat uit wanneer je jouw filmrol gaat projecteren.
https://www.123inkt.nl/123inkt-transparanten-voor-inkjetprinters-25-bladen-i40395-t33400.html - Printer. Alle printers kun je hiervoor gebruiken. Zorg ervoor dat je genoeg inkt in de inktpatronen hebt zitten.
-
Een gaatjes maker (hole punch) die 4,5mm en 5mm gaatjes kan maken. https://www.macaverf.nl/revolverleer-tang
- Een schaar. Een normale schaar is voldoende.
Alles gereed? Ga er even goed voor zitten, want hier komt het volledige stappenplan.
Wil je eerst zelf de uitleg video bekijken? Dat kan ook. Ons stappenplan begint onder de video.
Het stappenplan
STAP 1:
Edit de scène van jouw film die jij graag wilt projecteren op jouw Vitascope.
Exporteer deze in de vorm van losse afbeeldingen. Let op: alle afbeeldingen moeten goed en zo duidelijk mogelijk zijn om zo het beste te kunnen worden geprint.
Je kunt dat doen via de volgende link: https://ezgif.com/video-to-jpg
Deze link biedt jou de mogelijkheid om van een video (bijvoorbeeld een MP4 bestand), JPG afbeeldingen te maken. Dit gebeurd d.m.v de video te converteren naar JPG afbeeldingen.
Wanneer je de video hebt gekozen of de video url hebt geplakt, klik je op ‘Upload video!’.
Wij hebben hier als voorbeeld de intro van een Disney film genomen:
Zorg ervoor dat je goed de start en eindtijd aangeeft om zo alle afbeeldingen duidelijk onder elkaar te krijgen. De intro is in de meeste video’s zwart.
Scroll op deze pagina helemaal naar beneden en druk op ‘Download frames as zip’. Je downloadt nu alle afbeeldingen - in een map - die je zojuist hebt omgezet vanuit de video.
Het zip bestand staat dus nu op je computer. Wanneer je deze opent ziet dat er als volgt uit:
Hierbij is het volgende belangrijk:
Zorg ervoor dat je geen dubbele afbeeldingen hebt staan. Deze dien je dan ook te verwijderen en te kijken of alle scènes goed en op volgorde achter/naast elkaar staan.
Wanneer je dit hebt nagekeken, gaan we door naar stap 2.
STAP 2:
Alle afbeeldingen kun je nu dus onder elkaar neerzetten in het videoprogramma Adobe Premiere.
STAP 3:
Zorg ervoor dat alle afbeeldingen in het rode frame vallen - gecentreerd dus. Zie afbeelding hieronder:
STAP 4:
Wanneer je alle afbeeldingen onder elkaar hebt neergezet, kun je deze slepen, één voor één, naar de 4.5mm of 5mm template. Deze hebben wij onderaan deze blog gezet als pdf-template.
STAP 5:
Sla deze template op en print deze op het transparante filmpapier in A4-formaat. Let er wel op dat de gehele breedte van de filmrol niet breder mag zijn dan 24mm.
STAP 6:
Knip de stroken in de lengte uit - niet breder dan 24mm. Een liniaal komt hier goed van pas.
STAP 7:
Wanneer je de stroken hebt geknipt, maak je hier gaatjes in met de gaatjesmaker. De gaatjes zet je in alle plaatsen met een rondjes-vorm.
STAP 8:
De stroken kun je aan elkaar plakken met een klein strookje plakband. Hier is het belangrijk dat je niet over de afbeeldingen zelf heen plakt.
Zo ziet het eindresultaat er uit. Een 19e eeuws dvd, als het ware, helemaal van en door jou.
Hoe stop je de film op correcte manier in de Vitascope?
Zie afbeeldingen hieronder en seconde 43 tot en met 49 in de uitleg video.
Stap 1:
Stap 2:
Het eindresultaat
Tada! Jouw eigen filmrol is zo dus klaar. Nu kun jij anderen, maar vooral ook jezelf verbazen met jouw persoonlijke oldschool filmprojector! Netflix op z’n 19e eeuws!