Bouw Blog: Eeuwige Kalender van Wendy

Eeuwige Kalender: gebouwd door Wendy!

Al weer een tijdje geleden hebben wij in de BuilDIY Club op Facebook  gevraagd wie er geïnteresseerd zou zijn om een kit te bouwen en daarover een bouw-blog te schrijven. 

Hierbij meldde Wendy zich heel enthousiast bij ons om de Eeuwige Kalender te maken. Wij hebben Wendy deze kit toegestuurd en zie hieronder het resultaat met daarbij tekst en uitleg over het bouwproces van de Eeuwige Kalender!
_________________________________________________________________________

BuilDIY heeft aan aantal mensen gevraagd een leuke blog te schrijven over één van hun producten. Voor mij was dit de ultieme kans om eens uit mijn 'comfort zone' te stappen, want dit project was totaal anders dan de huisjes met tierelantijntjes die ik gewend ben te maken. 

Na het vriendelijke contact met de jongens van Buildiy volgde direct een verzendbevestiging en tot mijn grote verheuging werd het pakket de volgende dag al bezorgd. Ook mijn vorige bestelling, gedaan tijdens hoogtij bij ons nationale postbedrijf vanwege de gesloten winkels, werd binnen een dag geleverd. Voor de ongeduldige/enthousiaste bouwer zoals ik een echte uitkomst. 

Het project van deze keer: de Eeuwige Kalender.

Vergeleken met de themahuisjes is het pakketje klein en licht. Ook de inhoud is een stuk overzichtelijker!

In het pakket zitten de houten platen met de onderdelen, wat losse delen, een staafje wax dat je nodig hebt om alles soepel te laten lopen, een klein stukje schuurpapier en zeer zeker niet overbodig: het instructieboekje. 

Meer heb je niet nodig! Geen lijm, geen gereedschap; je kan direct aan de slag.

Omdat de onderdelen heel goed zijn uitgesneden met de lasercutter is het wellicht overbodig, maar zelf vind ik een hobbymes handig om er voor te zorgen dat alles netjes uit het frame komt. Sommige bouwers geven de voorkeur aan een waxinelichtje in plaats van de meegeleverde wax.

Bij het openen van het instructieboekje sloeg de schrik me om het hart. Ik heb namelijk echt het ruimtelijk inzicht van een baksteen. Zul je zien dat ik straks eindig met een kruiwagen in plaats van een kalender. 

Maar niets leek minder waar, in amper een kwartier had ik al deze onderdelen helemaal zelf in elkaar gezet. Zelden was ik zo trots! Het vastklikken van de onderdeeltjes is erg bevredigend, alles past precies. Ik heb erg veel respect voor de uitvinder van de lasercutter. Hoe leuk is het dat die losse radartjes ineens netjes ronddraaien?

Het uitdrukken van de onderdelen moet met beleid: niet te zacht en zeker niet te hard. Wil iets er niet goed uit? Dan kun je met je hobbymes de “naadjes” waarmee de delen nog vastzitten in het frame losdrukken. 

Op een gegeven moment moet je wax op een onderdeel doen. Uit het boekje, dat verder heel duidelijk is, bleek niet helemaal goed waar de was moest komen: aan de zijkant, tussen de groeven? Het moest op de bovenkant van de schijf komen, dus zo:

Werkelijk voor je met je ogen kan knipperen zit de Kalender in elkaar. Dat gebrek aan ruimtelijk inzicht bleek op geen enkel moment bezwaarlijk. Mocht je dus net als ik worden afgeschrikt door hoe lastig het er uit ziet: dat is het dus absoluut niet!

De makers hebben er niet alleen voor gezorgd dat het bouwen leuk is én dat het een handig hulpmiddel is, maar het is ook nog eens mooi versierd en staat leuk op je bureau. Het oog wil ook wat!

Langer dan het bouwen duurde het uitzoeken hoe je de Kalender precies moet lezen en instellen. Het boekje geeft daar ook instructies in.

Aan de rechter zijkant zit een 'hendeltje'. Deze moet je eerst naar boven duwen zodat het in de 'vrije' stand staat. Je kiest dan als eerst het jaar door aan de schijf te draaien.
Daarna moet je het hendeltje weer naar beneden duwen om het jaar te vergrendelen. Je moet echt goed een klik horen en voelen. Vervolgens kan je de maand instellen door weer aan de schijf te draaien. Soms staan er meerdere jaren in één 'tabblad'.

Nu kun je precies zien welke datum op elke dag valt. Zo leuk!

Ook gaaf is te zien hoe de binnenkant, te zien als je de Kalender omkeert, draait als de schijven bewegen.

Al met al, echt een aanrader. Ook voor mensen die regelmatig last hebben van reuma-handen is dit goed te doen. Er is niet veel kracht nodig voor het in elkaar zetten. Totaal niet moeilijk en je hebt er ook nog wat aan! 

"Bedankt Buildiy!"

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden geplaatst

Onze best sellers

Bespaar 22%
TuinhuisTuinhuis
Tuinhuis
€39 €49,95
Bespaar 16%
StoomtreinStoomtrein
Stoomtrein
€59 €69,95
Bespaar 13%
Knikker Roller CoasterKnikker Roller Coaster
Knikker Roller Coaster
€46 €52,95