Veelgestelde vragen
Voor wie is deze kit niet geschikt?
Deze kit is minder geschikt voor mensen die vrijwel nooit een bouwhandleiding lezen of mensen die de bouwinstructies niet erg nauwkeurig opvolgen. Als je bij deze kit de bouwinstructies niet goed opvolgt, dan is de kans groot dat je ergens een foutje maakt. Ook is de kit niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar, vanwege het werken met secondelijm.
Waarom moet deze kit gelijmd worden?
Omdat de krachten die op de onderdelen komen te staan te groot zijn voor een “klik-en-klaar puzzel” systeem van bouwen. Deze kit brengt de kracht die je zelf met je spieren zet van de joysticks via waterdruk over naar de graafarm van de graafmachine. Het is dus een echte hydraulische graafmachine met hydraulische joysticks!
Waarom wordt deze kit gelijmd met secondelijm?
Secondelijm maakt met MDF een zeer sterke verbinding. Deze sterke verbinding is nodig vanwege de grote krachten die met de joysticks op de graafmachine worden overgebracht. Bovendien gaat het werken met secondelijm met versneller extreem snel, je hoeft er vrijwel niet op te wachten. Daardoor hoef je bij het bouwen van deze bouwdoos dus nooit lang te wachten op het drogen van de lijm!
Waarom is deze kit van MDF gemaakt en niet van triplex
MDF bestaat uit houtvezels die met een kunsthars onder hoge druk aan elkaar zijn gelijmd. Zo ontstaat een stevig en vrij taai materiaal dat slijtvaster is dan triplex. Deze stevigheid en slijtvastheid zijn materiaaleigenschappen die in deze graafmachine goed van pas komen om er lang mee te kunnen spelen.
Kan ik het hout van deze bouwdoos verven?
Je kan het beste inkt of een stift gebruiken om de onderdelen te kleuren als je dat zou willen. Verf kan tussen de gewrichten komen en dan kan dat de bewegingen belemmeren. Stationaire onderdelen zoals de rupsbanden kan je natuurlijk altijd verven zonder nadelige gevolgen
Waarin verschilt deze kit van andere mechanische kits?
Dit betreft een hydromechanische kit. Dat betekent dat alle bewegingen het gevolg zijn van de beweging (het pompen) van water. Dus niet door het opwinden van een rubbermotor of een veer. Je beweegt met je handen en deze beweging pompt water van de joysticks naar de graafmachine. Verder worden in deze bouwdoos worden veel onderdelen gelijmd in plaats van vastgeklikt. Je moet dus werken met lijm en dat vergt wel enige nauwgezetheid het werken.
Hoe moeilijk is deze bouwdoos echt?
Zeer ervaren bouwers kunnen deze Mini Digger binnen 1 dag bouwen, maar de meeste mensen zullen er twee tot drie dagen over doen. Als (mits!) je de handleiding stap voor stap volgt, dan is deze bouwdoos door vrijwel iedereen vanaf ca. 14 jaar oud te maken. Het monteren van de buisjes aan de injectiespuitjes vergt wel enige kracht in de handen, dus als je die kracht niet hebt, zal je aan iemand anders moeten vragen dat voor je te doen.
Wat is het moeilijkste deel van deze bouwdoos?
De meeste mensen ervaren het in elkaar zetten van het hydraulische systeem als het moeilijkste deel. Het gaat dan vooral om het erop duwen van het EPDM slangetje op de tuit van de injectiespuit. Dat moet tien maal gebeuren tijdens het bouwen. Ook het ombuigen van de tip van een kabelbinder om deze daarna door een gaatje te rijgen, is voor sommige mensen moeilijk, maar uiteindelijk lukt het iedereen altijd wel.
Welke gereedschappen bevat deze bouwdoos?
De volgende gereedschappen worden met deze bouwdoos meegeleverd:
- kruiskop schroevendraaier (bit met houder)
- sleuteltjes 5.5 (voor M3)
- sleuteltjes 7 (voor M4)
- afbreekmes speld (voor ontluchten en vullen van hydraulische systeem)
- schuurpapier (korrel 150 - wordt niet gebruik in de kit, maar kan handig zijn)
- secondelijm flacon 50 ml (lees het hoofdstuk “Werken met secondelijm” voordat je begint!)
- secondelijm versneller spuitbus (200 ml)
Hoeveel pagina’s heeft de handleiding?
De Nederlandstalige bouwhandleiding van de Mini Digger bestaat uit 113 pagina’s. De bouwhandleiding van 1 joystick (die je dus twee maal moet bouwen), bestaat uit 77 pagina’s. Samen dus precies 200 pagina’s vol met afbeeldingen (en weinig tekst) die stap voor stap uitleggen welk onderdeel aan de beurt is om toegevoegd te worden aan het model.
Wat moet ik doen als er lucht zit in de hydraulische leidingen van de graafmachine?
Een heel klein luchtbelletje is niet erg, daar merk je niets van. Als de luchtbel te groot wordt, dan worden de bewegingen van de graafmachine echter traag en minder direct. Je kan het hydraulische systeem van deze graafmachine altijd vrij gemakkelijk ontluchten. Daar is rekening mee gehouden in het ontwerp. De injectiespuitjes zijn altijd makkelijk los te halen en terug te plaatsen uit de joysticks en de graafmachine. Alle informatie hierover staat in de bouwhandleiding.